sobota 4. října 2008

Eysenckův test temperamentu

Ano, psychologických testů je na internetu celá řada. Dnes to bude o jednom z nejznámějších, a to o Eysenckově testu temperamentu.

Eysenckův test temperamentu:
Pokud se Vám povede propracovat se přes sedmapadesát otázek, dozvíte se, zda jste osobnost flegmatická, sangvinická, melancholická, nebo cholerická. A také, jestli jste spíše introvert nebo extrovert. To vše ve formě přehledného grafu.

A co že ta slova znamenají?
Lidskou osobnost rozdělil na tyto čtyři skupiny už Hippokratés, přibližně okolo roku 400 př. n. l. Jeho teorie souvisela se čtyřmi tělesnými "šťávami", které v různém poměru ovlivňují lidský temperament a projevují se tak na jeho reakcích na různé podněty a intenzitě jeho prožitků. Hippokratova typologie temperamentu pak byla dále rozvíjena např. Carlem Gustavem Jungem, který se věnoval rozdělení lidské osobnosti na extraverzi a introverzi, a právě Eysenckem, jehož testu se zde věnuji.

Melancholik:
Jeho tělesnou šťávou je černá žluč. Obecně bývá spíše tichý a plachý, rezervovaný, nespolečenský. Má sklony k pesimismu, rigiditě (=špatná přizpůsobivost). Navenek bývá umírněný, ale ve skutečnosti vše prožívá velmi hluboce a k zážitkům se neustále vrací.
Jeho kladnou stránkou je fakt, že ze všech čtyř typů temperamentu má největší sklon ke genialitě, klade důraz na duševní činnost a už odmalička se projevuje jako velký myslitel. Dává přednost pevnému řádu a je nenáročný. Dokáže projevit o ostatní upřímný zájem, dovede naslouchat a je soucitný.
Jeho zápory spočívají především v tendenci upadat do depresí. Melancholik špatně snáší kritiku, snadno se urazí, ale na své okolí často má přehnaně vysoké nároky a jeho perfekcionismus se může stát pro jeho blízké velmi rychle nesnesitelným.

Cholerik:
Tělesnou šťávou cholerika je žlutá žluč. Cholerik je osobnost spíše extrovertní a společenská. Ve svých názorech je stálý, nemění své životní hodnoty a postoje, lze se na něj spolehnout. Bývá často velmi vznětlivý, neklidný, se sklony k agresi a nekontrolovatelným výbuchům vzteku.
Jeho klady vězí především v jeho dynamické osobnosti. Je vstřícný a otevřený, převládá u něj optimismus. Vládne uměním vést lidi, a to již od dětství. Rozhodně nebývá lhostejný, má velký cit pro spravedlnost, brání ukřivděné, bojuje za pravdu. Všechny své problémy se snaží vyřešit hned a co nejrychleji, nic neodkládá. Má cit pro situaci, vyžívá se v krizových situacích a soupeření.
Jeho zápory jsou především jeho výbušnost a sklon k agresi. Cholerik nemá rád odpor, nepřipouští si své chyby a na lidi, kteří mají jiný názor je často nepříjemný. Ke svému okolí se chová nadřazeně a cítí se dobře jen ve vůdčí pozici. Je velmi netrpělivý a netoleruje slabosti jiných. Cholerik se snadno rozčilí, ale jeho výbuch vzteku je za dvě minuty pryč, což je pro jeho okolí mnohdy matoucí.

Flegmatik:
Tělesnou tekutinou flegmatika je hlen. Jde o člověka velmi klidného, rozvážného a obezřetného. Umí se velmi dobře ovládat, je vyrovnaný, má sklon k lhostejnosti. Emoce projevuje velmi málo, problémy řeší s chladnou hlavou. Situace vnímá většinou povrchně a pomalu, přijímá věci tak, jak jsou a bez problémů se se všemi umí vyrovnat.
Jeho obrovským kladem je jeho vnitřní klid. Jen velmi málo věcí ho dovede skutečně rozčilit, je spokojený všude a se vším. Za každé situace si umí zachovat chladnou hlavu a soustředěnost, což je obdivuhodná vlastnost. Nikdy nikam nespěchá, má trpělivost, je smířlivý se světem kolem něj. Velmi dobře vychází s ostatními lidmi, svůj vnitřní klid se snaží přenést i na ně.
Zápornou vlastností flegmatika je jeho lhostejnost a apatie. Neumí projevit nadšení, není schopen se nadchnout pro cokoliv. Nerad dává najevo své city a nemá rád rozhodování. Často se také brání novým věcem a změnám.
Sangvinik:
Jeho tělesná šťáva je krev. Je to obyčejně veselý, společenský, optimistický a otevřený člověk, který působí hovorně a bezstarostně. Jeho emoce a názory jsou ale nestálé a prožitky povrchní.
Jeho největším kladem je společenskost. Dokáže lidi zaujmout i pobavit, okamžitě se stane středem pozornosti v jakékoliv společnosti, jeho charisma k němu přitahuje ostatní lidi. Má vypravěčský talent, je bezprostřední a citový. Rád pomůže ostatním. Dovede se bavit kdekoliv a s kýmkoliv. Má smysl pro dramatičnost, je tvůrčí a rád přináší nové nápady. Fyzický kontakt s ostatními lidmi je pro něj přirozený.
Zápor sangvinika představuje jeho povrchnost. Neumí naslouchat a málokdy má opravdový zájem o ostatní lidi. Navenek se sice umí radovat nebo být smutný, ale v jeho nitru se to neprojevuje. Je sebestředný, nejradši se zaobírá sám sebou, příliš mluví a také se rád poslouchá. Nebývá moc dobrým přítelem, jelikož má sám přátel obvykle až příliš mnoho. Je nestálý a zapomnětlivý.



Nyní k samotnému testu. Jak jsem již uvedla, test sestává z celkem 57 otázek, na které odpovídáte pouze "ano" nebo "ne". Jak bývá u takových testů zvykem, je nutné odpovídat pravdivě, protože pokud budete lhát nebo si něco namlouvat, nic se o sobě nedozvíte. :)
Test si můžete udělat zde: http://temperament.wladik.net/


Poznámka: Nutno brát tyto testy s rezervou a pouze orientačně. Například mně napoprvé vyšlo, že jsem extrovertní melancholik, a nejen že se tak necítím, ale ani tato kombinace nejde příliš k sobě. :) Nicméně za vyplnění pár otázek nic nedáte a také je to docela zábavné.


Schválně, jaký obličej patří kterému typu temperamentu?

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mě vyšlo, že jsem extrovertní sangvinik. Kombinace je to celkem přijatelná:)(dokonce bych řekla, že úplně typická), ale já si vždycky myslela, že jsem spíš introvertní flegmatik.

Anonymní řekl(a)...

Holka je kravina aby ti to hodilo extroventní melancholik, asi ses špatně dívala.. protože ta tabulka se opravdu nemění, jen ta tečka je pokaždé někde jinde a rozhodně extrvvoentnost je na opačné straně než melancholik.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak.... :D to je pekna kravina, cos tu napsala :))

 
template by suckmylolly.com