neděle 31. srpna 2008

Abercrombie & Fitch

Abercrombie & Fitch je americká "lifestyle" společnost, jejíž zboží se zatím do ČR dostává velmi pozvolna prostřednictvím e-shopů a internetových aukcí. Možná proto, že značka A&F je u nás a i v celé Evropě hůře dostupná, je po ní poměrně velká poptávka - a jak už bývá zvykem, co se dobře prodává, na tom se někdo rád přiživí. Padělky této značky proto ani zdaleka nejsou neobvyklé a v tomto stručném článku se pokusím vyzdvihnout pár důležitých informací, kterými je dobré se při koupi zboží této značky řídit, pokud jste se rozhodli zakoupit zboží např. na EBay, Aukru nebo některém z "outlet" e-shopů, které se v České republice rychle množí.

1. Prodejce
Je prodejce na Aukru/EBay nový a přesto má zrovna otevřeno velké množství aukcí?
Prodává velké množství stejného zboží po více kusech?
Prodává zboží výrazně pod cenou? I pokud upozorňuje, že jde o 100% novou kolekci?
Má nějaký negativní komentář, který se týká pochybností o pravosti zboží?
Má zboží velmi málo nafocené/špatně nafocené/používá fotky z oficiálních A&F e-shopů?
Pokud ano, ruce pryč, velmi pravděpodobně půjde o prodejce, který se snaží přiživit na pověsti této značky a vydělat tak snadno větší množství peněz.

-> Mějte na paměti, že z aktuální kolekce se nejlevnější dámská tílka a klasická trička pohybují okolo 25$ (= cca 425Kč, při kurzu 1$=17Kč), nejlevnější dámská polo trička okolo 40$ (= cca 680Kč), džíny pak zakoupíte zhruba od 80$ do 100$, tzn. vyjdou vás na 1400-2000Kč. Na EBay, Aukru ani našich e-shopech ale novou kolekci těžko seženete, spíše jsou u nás k dostání starší modely a klasická trička/topy, které nejsou sezónní a k dostání jsou tak prakticky pořád (obvykle jde o jednobarevná trička s nápisem/logem značky).

-> Protože tedy jde o starší modely, cena půjde pochopitelně níž. Níž i v řádu stokorun, ale nikdy, opravdu nikdy neseženete tričko za stovku, dvě, pokud má být nové i s visačkami. Prodejci jsou přece jen obchodníci a neradi prodělávají. Risk, že počáteční aukční cenu stanoví na 1Kč si můžou dovolit především u zboží, které dlouhodobě nemůžou prodat nebo naopak u zboží, které je velmi atraktivní a jehož cena se prakticky určitě přehoupne přes jeho minimum.

-> Nemluvím teď pochopitelně o zboží, které už nemá originální visačky nebo je nošené. Takové zboží může být i velmi levné, ale je u něj mnohem větší riziko, že narazíte na padělek. Ovšem nejen visačky jsou zárukou pravosti, proto zboží opravdu důkladně prozkoumejte tak jako tak. Přece nebudete prodejci věřit, že jde o 100% originál jen proto, že to řekl. :)

-> Jak už jsem tedy řekla, pokud se prodejce snaží obřím písmem a spoustou vykřičníků zákazníka přesvědčit, že jde o novou kolekci, půjde pravděpodobně o fake - pokud si ale nejste jisti, není nic jednoduššího, než navštívit oficiální stránky Abercrombie & Fitch a projít si online katalog aktuální kolekce a tento výrobek si tak dohledat a zjistit si i jeho cenu stanovenou přímo A&F, prohlédnout si detaily a barvy, jestli je opravdu vše tak, jak má být.

-> Pokud se vám zboží zdá špatně/málo nafocené, neváhejte si od prodejce vyžádat další fotografie. Prodejci, kteří skutečně nabízejí originální produkty, nemají co schovávat a rádi si na vás udělají čas, aby vás ujistili o pravosti jejich zboží. Naopak prodejci, kteří vědomě prodávají padělky, s vámi budou buď jednat velmi arogantně a odmítavě a nebo se budou vymlouvat na nedostatek času. To se ale může stát i poctivým obchodníkům, pokud pošlete e-mail s dotazem až pár hodin před koncem aukce, proto je vždy lepší zahájit komunikaci co nejdřív. Foto skutečného produktu je nutné si vyžádat zvláště v případě, pokud prodejce použil fotku z oficiálního e-shopu. O skutečném vzhledu a kvalitě toho konkrétního výrobku vám taková fotka neprozradí vůbec nic.

-> Nových uživatelů, kteří se na Aukru/EBay objevili teprve před pár dny a mají najednou otevřené desítky aukcí s velkým množstvím A&F zboží, byste se měli raději vyvarovat. Často to jsou prodejci, jejichž předchozí účet/účty už byly zahlceny negativními komentáři napadajícími pravost jeho zboží a nebo jejich účty už byly odstaveny právě z tohoto důvodu. Stejně tak se velmi málo stává, že poctivý prodejce uveřejní aukci, ve které bude za velmi nízkou cenu nabízet značkové zboží po více kusech. U originálů je to opravdová vyjímka a jde spíše o věci, které se špatně prodávají a prodejci už delší dobu leží ve skladu a rád by je konečně prodal. :) Kdežto u podvodníků je takovýto "velký výprodej" běžnou praxí.

-> Nezapomínejte, že status Superprodejce/Powerseller vás před fake neochrání. Sice takový Superprodejce dlouho nevydrží, ale i takové věci se stávají.

-> Jedno malé doporučení: Vyhledávejte prodejce, kteří zasílají zboží přímo z USA nebo z Velké Británie. Pouze v těchto zemích má značka A&F své kamenné obchody a prodejci to tak určitě přidá něco málo na důvěryhodnosti.


2. Zboží

-> Nejčastěji padělané výrobky jsou trička, topy, polo trička a mikiny, prostě oblečení, které nosíte na horní polovině těla :). Džíny, sukně, svetry a bundy je mnohem těžší přesně okopírovat a náklady na jejich padělání jsou vyšší, než u triček a mikin, takže se to už tolik nevyplácí.
Pokud jde o design, čím jednodušší, tím větší pravděpodobnost, že se necháte napálit. Je složité přesně okopírovat například jemný vícebarevný motiv losů a pozadí se stromy a květinami, zato není nic těžkého plácnout na tričko někam doprostřed nápis "Abercrombie" nebo vyšít na barevné tílko malého losa. Pokud si tedy kupujete tričko s jednodušším designem, studujte ho opravdu pečlivě!

-> Všechny padělky mají logo, takže tento fakt vám v ničem nepomůže. Ovšem pomůže vám to, že na padělcích je logo obrovské, nevkusné, barevně přeplácané a nebo je tam logo dokonce vícekrát. Spousta originálních triček má jen vyšitého losa v levém dolním rožku, nesnaží se designem za každou cenu řvát na všechny strany "Tohle je Abercrombie, fakt!", protože to prostě je Abercrombie. :) Navíc v jednoduchosti je krása.

-> Logo losa není nikdy nažehlené, vždy je vyšité a plastické. Jedna zadní noha losa je vyšitá v druhé vrstvě na těle, tedy je snadno rozeznatelný její okraj - "kýta". Bohužel padělky si často dávají na takové výšivce záležet, proto je toto spíše doplňující bod, který ne vždy svědčí o kvalitě a pravosti.

-> Další fakta k designu a materiálu: Pokud si projdete katalog A&F na jejich oficiálních stránkách, snadno poznáte, jaké barvy používají, jak a kolik jich kombinují dohromady, jakou barvu mají knoflíčky...a tak dále. A&F nevyrábí trička ani mikiny s natištěným zářivě růžovým losem přes celá prsa doplněným o svítivě zelený nápis Abercrombie, to jen padělatelé nemají vkus. Sledujte styl pravých modelů, to vám ledacos napoví.
Padělatelé se pochopitelně snaží na takovém obchodu co nejvíce vydělat a proto vyrábí veškeré své zboží z velmi levných, nekvalitních a často 100% umělých látek. Pravou mikinu A&F poznáte na první omak. Materiál je pevný a poněkud těžší, nevytahá se, barva jen tak po prvním vyprání nevybledne. Pokud byste měli tu možnost osahat a porovnat fake a originál, tak to poznáte i jen podle váhy.
Pokud kupujete výrobek, který je tzv. "destructed", tedy jde o styl, kdy je zboží schválně potrhané a/nebo vybledlé, každý kus bude originální. Nikdy nenajdete džíny, které jsou naprosto stejně potrhané a vyšisované.
Pokud kupujete mikinu na zip, pak je jezdec umístěný vždy napravo (z pohledu když máte mikinu na sobě). Na zipu je vyryto A&F, A+F nebo malý los. Pokud se náhodou dostanete ke koupi mikiny pro děti, pak je na zipu malé "a" psané jakoby psacím písmem. Také na naprosté většině knoflíků je vyryto logo Abercrombie.

-> Visačky a cedulky: Bohužel originální visačky jsou s těmi padělanými často k nerozeznání. Standardně je visačka bílá s čárovým kódem a číselno-písmenným kódem, nápisem Abercrombie & Fitch, udávající také cenu a velikost zboží, např. Womens Large, 39.50$. Všechny tyto údaje jsou umístěny na střed, tedy nejsou zarovnány ani vpravo, ani vlevo. Text bývá standardně černý.
Je tam napsáno pouze Womens M, nebo některý z údajů chybí? Je procvaknutí na zavěšení cedulky už v místě, kde je text? Nebo jsou tyto údaje špatně umístěné na cedulce? Vypadá to, jako by kus visačky chyběl? Pak půjde pravděpodobně o fake.

-> Všité logo Abercrombie & Fitch je nápadně velké, má tvar čtverce a je obvykle olemováno tmavší barvou. Je vyrobeno a všito opravdu kvalitně a musí to tedy být poznat. Umístěné je jako je to zvykem jakoby za krkem. Vždy je všité, nikdy není nažehlené, nápis je opět umístěný na střed. Toto velké logo mají všechny svetry, mikiny, trička s dlouhým rukávem, polo trička, bundy... prostě veškeré "těžší" svrchní zboží. Obyčejná trička a topy mají cedulku tak jak ji známe, malou obdélníkovou. Na topy ani na trička se kvůli střihu takové velké logo často ani nevejde. Můžete se o tom sami přesvědčit na oficiálních stránkách v katalogu.

-> Abercrombie & Fitch zatím nemají žádné metody, kterými přímo chrání spotřebitele před zakoupením padělaného zboží, tedy jejich výrobky nemají žádný hologram ani ověřitelné serial number. Podvodník se vás v aukci může pokusit ukolébat takovým falešným kódem, který často umístí i přímo do názvu aukce - "Abercrombie 100% originál nové polo M AF04x448". Ne, takhle to zatím nefunguje a takový kód vám je k ničemu.

3. Fotografie

Toto tričko je padělek. Pokud se podíváte blíž, ihned zjistíte proč - los je vyšitý špatně, resp. jsou vyšité jen jeho obrysy. Špatně.

Další fake. Na první pohled je potisk "pomačkaný" a navíc tento padělek poznáte už z dálky. Proč? Protože A&F nevyrábí černé oblečení. :)


Doufám, že jsem vystihla vše, co by vám mohlo při vašich nákupech pomoci.
Závěrem bych jen chtěla dodat, že pokud si nejste jisti pravostí zboží, nebojte se použít diskusní fóra na již zmíněných serverech EBay nebo Aukro, kde vám zkušení uživatelé a poctiví prodejci rádi poradí, jestli jde nebo nejde o padělek. Na oficiálních internetových stránkách - www.abercrombie.com ve spodním řádku po kliknutí na "Brand protection" objevíte také e-mail, na který se můžete obracet v případě, že jste takové falešné zboží objevili.

Navíc myslete na fakt, že originální zboží má všechny znaky pravosti, nestačí jen dobře vypadající vyšitý los nebo visačka. Pokud se i jen jediné kritérium neshoduje, je to důvod k pochybnostem o pravosti zboží a ke kontaktu s prodejcem, který vám pravost buď obhájí, nebo ne. Nenechte se napálit a nekupujte nepravé a také velmi nekvalitní výrobky od prodejců, kterým záleží pouze na vlastním výdělku.

(fotografie použity z ebay.com)

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

já jsem svému příteli koupila tričko a svetr na http://www.nadobivpohodli.cz a byly to kvalitní originály. Spálila jsem se přes aukro a ebay.com u spodního prádla.

 
template by suckmylolly.com